Tatar ze śledzia z buraczkami
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Śledź, buraki, jabłko i czerwona cebula – oto główne składniki tatara ze śledzia z buraczkami. Do tego dochodzi ostry chrzan, ogórek kiszony i odrobina miodu, które dodają potrawie charakterystycznego smaku. Całości dopełnia kremowa śmietana 18%. Idealne połączenie słonego, słodkiego i kwaśnego na jednym talerzu!
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Jabłko - 150 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Chrzan - 20 g
- Buraki gotowane - 200 g
- Ogórek kiszony - 100 g
- Miód - 10 g
- Śmietana 18% - 70 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz.
- Po moczeniu śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.
- Ugotowane buraczki pokrój w bardzo drobną kostkę, tak samo zrób z ogórkami, jabłkiem i cebulą.
- Śledzie, buraki, jabłka i cebulę wymieszaj ze śmietaną, solą, pieprzem, miodem, łyżeczką octu oraz chrzanem.
- Tatara układaj na talerzu, posyp natką.
Komentarz dietetyka
Przepis bogaty w kwasy tłuszczowe nienasycone oraz sporą ilość żelaza. Na zdrowie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości