Tatar ze śledzia po tatarsku
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Śledź filet, musztarda, cebula, żółtko jajka, olej rzepakowy, ogórki kiszone – zestaw, który stworzy prawdziwą petardę smakową. Tatar ze śledzia po tatarsku to idealne połączenie słonych śledzi, kwaśnych ogórków kiszonych i ostrej musztardy. Dodaj do tego cebulę, żółtka jajek oraz odrobinę oleju rzepakowego, a otrzymasz świetną przekąskę na imprezy lub świąteczny stół.
Składniki dla 4 porcji:
- Śledź filet - 500 g
- Musztarda - 40 g
- Cebula - 100 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Ogórki kiszone - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Namocz śledzie. W tym czasie ugotuj jajka - potrzebujesz tylko 2 żółtek.
- Namoczone śledzie bardzo drobno posiekaj nożem.
- Olej wymieszaj z żółtkiem, musztardą, solą i pieprzem i mieszaj tak długo, aż będzie miało konsystencję majonezu.
- Ogórki i cebulkę bardzo drobno posiekaj.
- Dodaj śledzie, ogórki i cebulę do sosu.
- Wszystko wymieszaj.
- Posyp koperkiem.
Komentarz dietetyka
Kolejna propozycja na posiłek z niewielką ilością węglowodanów. Niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości