Tatar ze śledzia po śląsku
Opublikowano: 03.10.2022 r.
Filety śledziowe solone, ogórki kiszone i czerwona cebula - to trzy kluczowe składniki tatara ze śledzia po śląsku. Do tego dodajemy jajko, przesiekany szczypiorek, odrobinę majonezu oraz jogurtu naturalnego, a całość skrapiamy sokiem z cytryny. To połączenie gwarantuje soczystą i lekko kwaskowatą przekąskę.
Składniki dla 2 porcji:
- Filety śledziowe solone - 200 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Ogórki kiszone - 180 g (3 sztuki)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Szczypiorek - 10 g (1/2 pęczka)
- Majonez - 25 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 2% - 20 g (1 łyżka)
- Sok z cytryny - 5 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.
- Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi.
- Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku.
- Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk