Tatar z tuńczyka

Opublikowano: 27.07.2021 r.
Tuńczyk, awokado, mango i sezam – to cztery kluczowe składniki, które sprawiają, że tatar z tuńczyka jest nie tylko pyszny, ale też pełen wyjątkowego smaku. Świeży, surowy tuńczyk i kremowe awokado tworzą bazę, a słodkie mango dodaje odrobinę egzotyki. Do tego wszystko przyjemnie chrupie dzięki prażonym nasionom sezamu.
Składniki dla 1 porcji:
- Tuńczyk - 60 g
- Awokado - 70 g (pół szt)
- Mango - 93 g (1/3 szt)
- Sezam nasiona - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso z tuńczyka dokładnie posiekaj. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną sosu sojowego i sokiem z cytryny. Uformuj z niego kotlecik.
- Mango i awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem.
- Na talerzy ułóż awokado z mango, a na wierzch połóż tuńczyka.
- Całość posyp sezamem.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa i pełna witamin przystawka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny