Tatar z łososia z awokado
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Łosoś wędzony, awokado, sok z cytryny i świeży koperek to składniki, które tworzą pyszne połączenie w tym przepisie na tatar. Dzięki delikatnemu łososiowi i kremowemu awokado, wzbogaconemu świeżością cytryny i koperku, danie to jest nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne.
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś wędzony - 200 g
- Awokado - 160 g (1 średnia sztuka)
- Sok z cytryny - 20 ml
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- miseczka, półmisek, metalowa obręcz
Przepis krok po kroku
- Koperek umyj, osusz i posiekaj.
- Łososia drobno posiekaj, przełóż do miseczki i skrop połową soku z cytryny.
- Do łososia dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku pieprzem i wymieszaj.
- Awokado przekrój na pół, usuń z niego pestkę a miąższ pokrój w drobną kostkę.
- Awokado przełóż do miseczki i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
- Na półmisku przy pomocy metalowej obręczy uformuj tatar, układając naprzemiennie warstwy łososia oraz awokado.
- Tatar podaj na zimno jako przekąskę.
Komentarz dietetyka
Tatar z łososia z awokado to doskonała propozycja na przystawkę. Awokado stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny