Tatar z łososia
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Łosoś, czerwona cebula, żółtko jajka i odrobina sosu sojowego - to kluczowe składniki tej wersji tatara z łososia. Idealne połączenie delikatnej ryby, chrupiącej cebuli i kremowego żółtka, z nutą umami dzięki sosowi sojowemu. Prosty sposób na wyrafinowane danie w parę chwil.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 250 g
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Sos sojowy - 15 ml (1 łyżka)
- Olej lniany - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz, sok z cytryny, chilli, imbir mielony
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- duża miska
Przepis krok po kroku
- Łososia pokrój w bardzo drobną kostkę, następnie dobrze posiekaj.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do łososia. Wymieszaj składniki razem.
- W małej miseczce zmieszaj ze sobą sos sojowy, olej lniany, sok z cytryny i przyprawy. Podanym sosem polej łososia.
- Z ryby stwórz 2 kopce i przygnieć je łyżką.
- W każdym kopcu zrób otwór i wbij do środka żółtko jaja, dopraw pieprzem.
Komentarz dietetyka
To świetny sposób na dostarczenie sobie dużej ilości kwasów Omega 3 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny