Tartaletki z warzywami
Opublikowano: 26.03.2022 r.
Mąka pszenna, masło, pieczarki, cukinia i śmietana – to kluczowe składniki przepisu na rewelacyjne tartaletki z warzywami. Z tych prostych składników stworzysz pyszne, małe tarty z chrupiącym spodem oraz kremowym nadzieniem, pełnym aromatycznych warzyw. Idealne na każdą okazję, te tartaletki zaskoczą Cię swoim smakiem i prostotą wykonania.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Pieczarki - 180 g (3 garści)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Śmietana 12% - 200 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Cebulę, pieczarki i cukinię drobno pokrój.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i zeszklij pokrojone warzywa.
- Mąkę wsyp do miski, dodaj kawałki masła i jajka (x2). Całość ugnieć i uformuj kulę, a następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyłóż do foremek, dodaj warzywny farsz.
- Śmietankę wymieszaj z jajkami (x2) i odrobiną mąki, zalej przygotowane tartaletki.
- Upiecz tartaletki w piekarniku przez 25 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Spód do tartaletek jest uniwersalny, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Postaw na swoje ulubione warzywa lub owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk