Tartaletki z pieczarkami
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Pieczarki, cebula, masło i żółtka to główne składniki, które nadają wyjątkowy smak tartaletkom z pieczarkami. Delikatne pieczarki w połączeniu z duszoną cebulą tworzą aromatyczny farsz, a kruchy spód to zasługa masła i żółtek. Ta klasyczna przekąska jest idealna na każdą okazję i z pewnością zachwyci miłośników zarówno wytrawnych, jak i delikatnych smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka do babeczek
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.
- Zagnieć ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Wrzuć pokrojone pieczarki i podsmażaj.
- Ciasto pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż nim foremki do babeczek.
- Jajka rozbij i roztrzep ze śmietaną i łyżką mąki.
- Farsz pieczarkowy przełóż do babeczek i zalej masą jajeczną.
- Upiecz całość w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Tartaletki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, mogą być na słodko lub w wersji wytrawnej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk