Tartaletki z owocami
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka jajek, maliny i borówka amerykańska – to właśnie te składniki sprawią, że tartaletki z owocami będą prawdziwą ucztą dla podniebienia! Kruchutkie ciasto połączone z delikatnym kremem budyniowym i świeżymi owocami to idealna propozycja na letni deser lub słodką przekąskę do popołudniowej herbaty.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g (2 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Śmietana 12% - 20 g (2 łyżki)
- Budyń (proszek) - 140 g (1 opakowania)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Maliny - 500 g
- Borówka amerykańska - 300 g
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito, wsyp do miski, dodaj pokrojone masło, wbij żółtka i połącz składniki.
- Dodaj cukier puder, śmietankę i wyrób ciasto, wlej kieliszek zimnej wody, wyrób ciasto w rękach.
- Uformuj w kulę i odstaw do lodówki na godzinę.
- Mleko wlej do rondelka, dodaj budyń i podgrzewaj do momentu, aż nie zgęstnieje. Następnie odstaw go do ostygnięcia.
- Ciastem kruchym wyłóż foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
- Dodaj masę budyniową i owoce.
- Tartaletki przechowuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Komentarz dietetyka
Tartaletki możesz przygotować z dowolnym nadzieniem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk