Tartaletki z mascarpone i owocami
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Maliny, mascarpone i kruche ciasto z mąki i masła to trio, które sprawi, że zakochasz się w tych tartaletkach. Delikatny krem śmietankowy, przygotowany z mascarpone i śmietanki 30%, świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi malinami. Idealne połączenie smaków na każdą okazję!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Mascarpone - 400 g (1 opakowanie)
- Maliny - 400 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, foremka do babeczek, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj żółtka, cukier puder i masło.
- Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.
- Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
- Śmietanę wlej do miski i miksuj na gładki krem, dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.
- Ciastem kruchym wyłóż foremki do babeczek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.
- Ostudzone babeczki wyłóż kremem z mascarpone i dodaj owoce.
- Babeczki przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Babeczki z mascarpone możesz przygotować z serkiem mascarpone w wersji light.
~ Oliwia Gawron, dietetyk