Tartaletki z łososiem
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Łosoś wędzony, serek śmietankowy i chrupiące ciasto z mąki pszennej – to trio, które robi robotę w tych tartaletkach z łososiem. Dodaj do tego odrobinę soku cytrynowego i kapary dla podkręcenia smaku, a otrzymasz przekąskę, która zniknie ze stołu w chwilę!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 100 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Sok cytrynowy - 15 ml
- Kapary - 50 g
- Łosoś wędzony - 250 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek, koper, natka pietruszki suszona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, obciążniki do pieczenia, formy do tartaletek
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z solą i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.
- Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.
- Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
- Serek wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem, natką i koperkiem.
- Masę z serka przełóż do tartaletek.
- Tartaletki udekoruj kaparami i kawałkami łososia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka, a także zdrowych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny