Tartaletki z kremem
Opublikowano: 16.03.2022 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jajka, mleko i budyń to najważniejsze składniki tartaletek z kremem. Te chrupiące, małe koszyczki napełnione są gładkim, waniliowym kremem budyniowym, a na wierzch lądują świeże borówki amerykańskie, maliny i truskawki, tworząc wspaniałe połączenie smaków i kolorów.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 700 g (3,5 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Cukier - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 3,2% - 1000 ml (4 szklanki)
- Budyń (proszek) - 80 g
- Borówka amerykańska - 300 g
- Maliny - 300 g
- Truskawki - 400 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, folia spożywcza, malakser, formy do tartaletek
Przepis krok po kroku
- 400 g zimnego masła pokrój w kostkę i umieść w malakserze.
- Dodaj do niego mąkę, jajka i 200 g cukru.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki i zagnieć gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj cienko i wyłóż nim foremki do tart.
- Spód ciasta nakłuj widelcem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Foremki wypełnij grochem lub fasolą, która obciąży ciasto, aby nie wyrosło.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
- W rondlu umieść mleko, dodaj budyń i 200 g cukru, wymieszaj.
- Gotuj na średnim ogniu przez 6-7 minut, aż masa zgęstnieje.
- Schłodź budyń i zmiksuj z 300 g ciepłego masła.
- Owoce umyj, truskawki przekrój na pół.
- Tartaletki wypełnij do połowy kremem i ułóż na jego wierzchu owoce.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Tartaletki z kremem to słodki domowy deser, który zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych. Podnoszą one bardzo gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Szczególnie uważać na nie powinny osoby mające zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny