Tartaletki z jabłkami

Opublikowano: 21.07.2025 r.
Jabłka, mąka pszenna i masło – to podstawa pysznych tartaletek z jabłkami. Dodaj do tego cukier puder i śmietankę kremową, a stworzysz deser, który będzie kruchy, słodki i niezwykle aromatyczny. Idealny na zimowe popołudnie przy herbacie!
Składniki dla 10 porcji:
- Jabłko - 450 g
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier puder - 50 g
- Masło - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, obciążniki do pieczenia, formy do tartaletek
Przepis krok po kroku
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.
- Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.
- Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- 1 jabłko pokrój w cienkie plasterki, a resztę zetrzyj na tarce.
- Śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem, cynamonem i tartymi jabłkami.
- Masę śmietankową wyłóż na podpieczone tartaletki. Całość udekoruj plasterkami jabłek.
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny