Tartaletki wytrawne
Opublikowano: 03.02.2023 r.
Serek śmietankowy, chrzan, buraki i jabłko to kluczowe składniki, które tworzą niepowtarzalny smak naszych wytrawnych tartaletek. Korpusy do tartaletek idealnie łączą wszystkie elementy, a całość ozdobiona jest filetami śledziowymi. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że te tartaletki stają się ciekawym, smakowym doświadczeniem.
Składniki dla 18 porcji:
- Korpusy do tartaletek wytrawnych - 210 g
- Serek śmietankowy - 200 g
- Chrzan - 30 g
- Filety śledziowe solone - 100 g (do dekoracji)
- Buraki gotowane - 100 g
- Jabłko - 75 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, koper
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- miska
Przepis krok po kroku
- Buraki i obrane jabłko pokrój na bardzo drobną kostkę - najmniejszą jak tylko się da.
- Buraki wraz z jabłkiem wymieszaj z serkiem, chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i posiekanym koperkiem.
- Masę wykładaj do tartaletek.
- Na wierzchu tartaletek ułóż kawałki śledzia pokrojonego w cieniutkie paski lub kostkę.
- Ozdób tartaletki świeżym koperkiem.
- Odstaw na minimum godzinę do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Śledź jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich obecność w diecie jest ważna. Ma jednak dużą zawartość soli. Dzięki dodatkowi soku z cytryny lepiej przyswaja się żelazo obecne w buraku.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości