Tartaletki na słono
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Pieczarki, cebula, czosnek i brokuły – to główni bohaterowie tych pysznych słonych tartaletek. Do tego kruche ciasto z mąki pszennej, masła i żółtek, które idealnie trzyma nadzienie. Dodaj śmietanę i szczyptę przypraw, a otrzymasz mini przekąski, które świetnie sprawdzą się na każdą okazję!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 18% - 125 g (1/2 opakowania)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Pieczarki - 120 g (2 garści)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Brokuły - 500 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, foremka do babeczek, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko, dodaj pokrojone masło i wbij żółtka.
- Wymieszaj całość do połączenia się składników, dodaj kieliszek zimnej wody i wyrób ciasto.
- Uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Na oleju zeszkli drobno pokrojoną cebulą i czosnek.
- Dodaj pieczarki i delikatnie podsmażaj.
- Brokuł podziel na różyczki i sparz w lekko osolonej wodzie.
- Ciasto wyłóż na foremki do babeczek, dodaj farsz pieczarkowy i brokuły.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną i łyżką mąki. Zalej masą babeczki i upiecz w piekarniku przez 25 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Wytrawne tarty możesz przygotować z dowolnym nadzieniem, postaw na pełnowartościowe składniki, które dadzą Ci energię n długi czas.
~ Oliwia Gawron, dietetyk