Tartaletki bez pieczenia
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Herbatniki, masło, śmietanka kremowa, cukier puder, maliny i mascarpone – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszne tartaletki bez pieczenia. Idealne na szybki deser, kiedy nie masz ochoty zapuszczać piekarnika. Wyobraź sobie chrupiący spód z herbatnikami i maślanego, delikatny krem z mascarpone, udekorowany słodko-kwaśnymi malinami.
Składniki dla 16 porcji:
- Herbatniki - 250 g (1 opakowanie)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Maliny - 200 g
- Mascarpone - 200 g (1/2 opakowania)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Herbatki rozgnieć lub zmiksuj na pył.
- Dodaj roztopione masło i wyrób ciasto.
- Wyłóż foremki babeczek herbatnikami i ostaw na bok.
- Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder, serek mascarpone i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Przełóż krem na spody z herbatników i dodaj owoce.
- Schłodź babeczki w lodówce, po 45 minutach będą gotowe do podania.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania tartaletek możesz użyć dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk