Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
Opublikowano: 19.06.2022 r.
Szpinak, ser feta, śmietanka kremowa i czosnek na cieście francuskim – to połączenie smakuje absolutnie fantastycznie! Delikatny smak szpinaku w połączeniu z kremową fetą i nutą aromatycznego czosnku tworzy wyjątkową kompozycję, która zadowoli podniebienia każdego miłośnika wyrazistych, ale subtelnych smaków.
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Szpinak mrożony - 450 g (1 opakowanie)
- Ser Feta - 150 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, nakłój w kilku miejscach widelcem i piecz w 200 st. C z termoobiegiem przez 20 minut.
- Czosnek obierz z łupiny i drobno posiekaj.
- Szpinak rozmroź.
- Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, następnie dodaj do niego czosnek i smaż, aż woda odparuje.
- Do masy szpinakowej dodaj sól oraz pieprz wedle uznania, wymieszaj i masę ściągnij z gazu do ostygnięcia.
- Fetę pokrój w kostkę.
- Do masy szpinakowej dodaj pokrojony ser i wymieszaj.
- W miseczce roztrzep jajko ze śmietanką.
- Na ciasto francuskie wyłóż masę szpinakową i zalej ją masą jajeczno-śmietanową.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
- Po tym czasie tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim stanowi doskonały pomysł na wytrawne danie. Tarta stanowi doskonałe źródło żelaza pochodzenia roślinnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny