Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Piersi z kurczaka, mrożony szpinak, ser feta i ser gouda – to właśnie one grają główne role w tej przepysznej tarcie. Soczyste kawałki kurczaka świetnie współgrają ze szpinakiem, a wszystko jest uzupełnione aromatycznymi serami. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to smaczna propozycja na obiad lub kolację, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Śmietana 18% - 30 g (3 łyżki stołowe)
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Szpinak mrożony - 500 g
- Ser Feta - 100 g
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, praska do czosnku, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej na stolnicę.
- Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło, łyżkę śmietany, żółtka oraz przyprawy.
- Ze składników zagnieć ciasto kruche.
- Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej do 190°C.
- Formę na tartę wysmaruj masłem.
- Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
- Mięso z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kurczaka.
- Do przesmażonego mięsa dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość duś pod przykryciem przez kilka minut.
- Na koniec do mięsa dodaj pozostałą śmietanę i składniki dokładnie wymieszaj.
- Na upieczoną tartę wylej farsz ze szpinaku.
- Ser fetę pokrój w kostkę i posyp nim wierzch tarty.
- Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Startym serem posyp wierzch tarty.
- Tartę piecz kolejne 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych, witamin oraz składników odżywczych. Znajdziemy w niej dużej ilości białka, żelaza czy witaminy C.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny