Tarta ze szpinakiem i fetą
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Szpinak, ser feta, jajka i kremowa śmietana – to główne składniki tarty, którą dziś omówimy. Delikatna masa z jajek i śmietany, połączona z aromatycznym szpinakiem oraz słoną fetą, tworzy niesamowicie harmonijną kompozycję smaków. Idealnie krucha i maślana baza z mąki doskonale uzupełnia całość, sprawiając, że ta tarta to prawdziwa pychota.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 180 g (1 szklanka)
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
- Jajko - 4 szt.
- Śmietana 18% - 300 g
- Szpinak - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Cebula szalotka - 35 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- W misce połącz ze sobą masło, mąkę i szczyptę soli.
- Powoli dodawaj do nich wodę, jednocześnie miksując, aż ciasto się połączy.
- Ciasto zwiń w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyłóż blachę do pieczenia ciastem i nakłuj spód widelcem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, włóż do niego blachę i piecz 15 minut.
- Posiekaj drobno liście szpinaku, cebulę i pokrój ser feta w drobną kostkę.
- W dużej misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem.
- Wysyp posiekany szpinak, fetę i cebulę na podpieczone ciasto i zalej śmietanką.
- Piecz przez 35 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis, który świetnie sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny