Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Szpinak, feta, suszone pomidory – oto trio, które rządzi w tej tarcie! Na chrupiącym spodzie z mąki pszennej i masła, znajdziesz połączenie delikatnego szpinaku, kremowej fety oraz aromatycznych suszonych pomidorów. Wszystko to zalane mieszanką śmietany i jajek, co daje ciasto wyjątkowo harmonijne w smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 150 g
- Jajko - 1 szt. (do ciasta)
- Mleko 3,2% - 10 ml
- Sól - 5 g
- Szpinak - 100 g
- Ser Feta - 140 g
- Suszone pomidory w oleju - 270 g (1 słoiczek)
- Śmietana 18% - 200 g
- Jajko - 2 szt. (do masy)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na blat przesiej mąkę, dodaj sól, masło, jajko i mleko.
- Całość posiekaj nożem, a następnie zagnieć na gładkie ciasto.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż na formę do tarty.
- Nakłuj ciasto widelcem. Na wierzch ułóż papier do pieczenia i obciąż suchymi nasionami (np. grochem).
- Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
- W miseczce wymieszaj śmietanę, 2 jajka, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę soli.
- Pomidory odsącz z oleju i pokrój na cienkie paseczki.
- Ciasto wyciągnij z piekarnika.
- Ułóż na nim szpinak, suszone pomidory i pokruszony ser feta.
- Wylej sos na ciasto.
- Piecz kolejne 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Suszone pomidory zawierają również potas, w 100 g suszonych pomidorów jest go aż 12 razy więcej niż w 100 g świeżych warzyw.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk