Tarta ze szpinakiem
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Szpinak, czosnek, ser feta, masło i oliwa z oliwek — właśnie te składniki tworzą niepowtarzalny smak naszej tarty ze szpinakiem. Mrożony szpinak w połączeniu z kremowym serem feta i aromatycznym czosnkiem daje wyrazisty i apetyczny efekt. Masło oraz oliwa z oliwek dodają całości odpowiedniej miękkości i bogactwa smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Groch (nasiona) - 150 g (1 szklanka)
- Szpinak mrożony - 150 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 50 ml
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Ser Feta - 100 g (pół kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę połącz w dużej misce z jajkiem, solą i pokrojonym na kawałki masłem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Środek tarty pokryj kawałkiem papieru do pieczenia i suchym grochem ( możesz również użyć ciecierzycy lub ryżu), by tarta nie wyrosła.
- Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekany czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż liście zwiędną. Dodaj jogurt grecki i przypraw solą, pieprzem i ziołami. Podduś, by całość zgęstniała.
- Farsz ułóż na środku tarty i posyp pokruszonym serem feta.
- Piecz całość przez 20 minut
Komentarz dietetyka
Ta tarta to dobry pomysł na zdrowy posiłek. Nie będzie jednak odpowiednia dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny