Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Szparagi, boczek i ser feta – to trio decyduje o niesamowitym smaku tarty, której podstawą jest ciasto francuskie. Połączenie kremowej śmietanki i koncentratu pomidorowego dodaje całości wyjątkowej głębi. Szparagi zawinięte w boczek, a wszystko to przyjemnie zapieczone pod delikatnym serem feta. Brzmi apetycznie, prawda?
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 20 g
- Ciasto francuskie - 275 g (1 opakowanie)
- Koncentrat pomidorowy - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Szparagi - 200 g (1 pęczek)
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Ser Feta - 170 g
- Olej lniany - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, suszone pomidory
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Formę do tarty posmaruj masłem z każdej strony.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Ciasto francuskie wyłóż do formy zarówno na dno jak i na brzegi.
- Koncentrat wymieszaj z majerankiem, solą, pieprzem oraz ze śmietanką by powstał gładki sos. Posmaruj spód ciasta sosem.
- Szparagi umyj i ułam grubsze końcówki. Szparagi same powinny złamać się w odpowiednim miejscu. Takie szparagi owiń cienkimi plastrami boczku. Wyłóż szparagi na cieście i ułóż ładnie.
- Ser feta pokrusz lub pokrój i wyłóż na wierzch ciasta.
- Piecz tartę około 30 minut. Posyp suszonymi pomidorami (przyprawą). Podawaj polane olejem lnianym.