Tarta ze szparagami, mozzarellą i kurkami
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Oto przepis na tartę ze szparagami, mozzarellą i kurkami. Najważniejsze składniki to chrupiące świeże szparagi, aromatyczne kurki oraz delikatna mozzarella. Te smakowite elementy połączymy na kruchym spodzie z mąki pszennej i masła, a całość zalewamy kremowym sosem z jajek i śmietany.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 150 g
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Szparagi - 250 g
- Kurki świeże - 100 g
- Ser Mozzarella - 125 g
- Jajko - 3 szt.
- Śmietana 12% - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowywania ciasta kruchego. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodaj masło i posiekaj szybko nożem. Dodaj żółtko i jeszcze krótko siekaj wszystko nożem a następnie za pomocą dłoni zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wstaw je do lodówki na godzinę. Możesz też od razu przygotowywać tartę.
- Formę do tarty wysmaruj olejem z każdej strony. Ciasto rozwałkuj i wyłóż do formy ciasto zarówno na spód jaki na boki. Na całej powierzchni zrób kilka nakłuć widelcem
- Ciasto najpierw podpiecz samo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz je przez 15 minut.
- Szparagi przygotuj: umyj i oderwij grubsze końcówki. Kurki umyj. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przygotuj sos jajeczny. Jajka roztrzep ze śmietaną oraz solą, pieprzem i oregano.
- Na podpieczoną tartę wylej sos. Wyłóż ładnie szparagi i posyp po całości kurkami. Ser mozzarella wyłóż na wierzch.
- Całe danie piecz około 50 minut - jajka mają być ścięte.