Tarta ze śliwkami i budyniem
Opublikowano: 09.03.2022 r.
Śliwki, budyń, mąka pszenna, masło i jajka - brzmi smakowicie, prawda? Tarta ze śliwkami i budyniem to połączenie kruchego spodu, delikatnego kremu i soczystych owoców. Całość tworzy niezapomniany smak, który z pewnością umili każdą chwilę. Chrupiący spód, kremowy budyń i śliwki - pyszny duet w każdych okolicznościach!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 70 g (7 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Budyń (proszek) - 160 g (2 opakowania)
- Mleko 3,2% - 500 ml
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Śliwki - 500 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Z mąki, masła (100 g), cukru pudru i jajek zagniatamy ciasto, tak długo, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masą wygniatamy dno blaszki do tarty. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy go w piekarniku około 12 minut w temperaturze 200 stopni.
- Budyń gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu - z wykorzystaniem mleka i cukru. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia, a następnie ucieramy go z pozostałym masłem.
- Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy je na pół oraz usuwamy z nich pestki.
- Na upieczony spód układamy krem budyniowy. Na koniec górę ciasta zdobimy połówkami śliwek.
- Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk