Tarta ze śliwkami i bezą

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jaja i oczywiście śliwki – te składniki tworzą bazę pysznej tarty ze śliwkami i bezą. Najpierw kruchy spód z masła i mąki, potem słodkie, soczyste śliwki, a na koniec lekkość bezy z białek. To kombinacja smaków, której trudno się oprzeć!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Masło - 200 g
- Cukier - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Śliwki - 700 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Mąka ziemniaczana - 40 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej masło pokrojone w kostkę, jajka i 100 g cukru, zagnieć jednolite ciasto. owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Spód i brzegi formy wyklej ciastem, spód podziurkuj widelcem. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.
- Śliwki wydryluj, obsyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Wyłóż na śliwki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Tarta ze śliwkami i bezą jest wyrobem zawierającym dużo cukru, jest także bardzo kaloryczny dlatego unikać go powinny osoby na diecie redukcyjnej. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów, robione są ze składników lepszej jakości niż wyroby sklepowe.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny