Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką
Opublikowano: 25.05.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, żółtka i śliwki – to kluczowe składniki tej pysznej tarty! Dodatkowo w przepisie znajdziesz białą czekoladę, która dodaje wypiekowi wyjątkowego smaku. Kruche ciasto, śliwkowe nadzienie, kremowy budyń i chrupiąca kruszonka tworzą razem idealny deser na każdą okazję. Coś dla miłośników owocowych wypieków i słodkości!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 530 g
- Cukier - 300 g
- Masło - 370 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Czekolada biała - 100 g
- Śliwki - 600 g (20 średnich sztuk)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolice wysyp 350 g mąki, dodaj 250 g zimnego pokrojonego w kostkę masła, jajka i 100 g cukru.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- W garnku umieść mleko, 100g cukru i białą czekoladę, rozpuść czekoladę w mleku.
- Utrzyj żółtka z 80g mąki i odrobiną mleka i dodaj do garnka.
- Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Ciastem wyklej foremkę do tarty, nakłuj ciasto widelcem.
- Wydryluj śliwki i umieść je na spodzie tarty.
- Na śliwki wyłóż budyń.
- W misce wymieszaj 100 g cukru, 120 g masła i 120 g mąki.
- Zagnieć kruszonkę widelcem.
- Na budyń wyłóż kruszonkę.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Gotową tarte schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Tarta ze śliwkami budyniem i kruszonką to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasta nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę, gdyż podnosi ono bardzo gwałtownie poziom glukozy we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny