Tarta z warzywami na cieście francuskim

Opublikowano: 29.06.2025 r.
Brokuł, cukinia, śmietanka 18%, ciasto francuskie i ser feta – oto podstawowe składniki tej pysznej tarty z warzywami. Idealne połączenie dla miłośników warzywnych smaków, które świetnie komponuje się na chrupiącym cieście francuskim. Doskonały wybór na lunch lub lekki obiad, nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt finalny zachwyci podniebienia.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciasto francuskie - 120 g (1 opakowanie)
- Brokuły - 250 g (1/2 sztuki)
- Cukinia - 120 g (1/2 sztuki)
- Śmietana 18% - 180 g (1 opakowanie)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Ser Feta - 20 g (1 kawałek)
- Jajko - 3 szt.
- Koperek - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Cukinię obierz i pokrój w półksiężyce.
- Masło rozpuść w rondelku i podsmaż cukinię, różyczki brokułów ugotuj w wodzie.
- Ciasto francuskie rozłóż na blaszce i nakłuj je widelcem, upiecz ciasto w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach pod obciążeniem.
- Na ciasto francuskie dodaj podsmażoną cukinię i różyczki brokuł.
- Śmietankę wymieszaj z jajkami i wylej na ciasto z warzywami.
- Upiecz tartę w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
- Na upieczoną tartę dodaj kawałki sera feta i koperek.
Komentarz dietetyka
Do tarty możesz dodać też mięso lub kawałki łososia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk