Tarta z warzywami
Opublikowano: 25.08.2021 r.
Zaczynając od kruchego ciasta z mąki pszennej i masła, poprzez aromatyczne plastry sera gouda, aż po kolorowe plastry bakłażana, cukinii, czerwonej i żółtej papryki, ta tarta z warzywami to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Do tego delikatna czerwona cebula, która dodaje całości wyjątkowego smaku. Idealne połączenie kruchego spodu i soczystego, warzywnego wypełnienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 335 g (2,5 szklanki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 2 szt.
- Śmietana 12% - 200 g (10 łyżek)
- Ser gouda - 150 g (5 plastrów)
- Bakłażan - 60 g (0,25 sztuki)
- Cukinia - 100 g (0,5 sztuki małej)
- Papryka czerwona - 55 g (0,25 sztuki)
- Papryka żółta - 55 g (0,25 sztuki)
- Cebula czerwona - 25 g (0,5 sztuki średniej)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, sitko, folia spożywcza, miska, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj do mąki pokrojone masło i 0,5 szklanki zimnej wody. Zagnieć ciasto w kulę i przełóż do miski i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Warzywa pokrój w średnią kostkę a cebulę w piórka. Jeśli lubisz bardziej chrupiące warzywa w tarcie pozostaw je takie, jeśli wolisz aby były miększe i delikatniejsze podsmaż je na 1 łyżce oleju.
- Do miski dodaj śmietanę, jajka i dokładnie połącz.
- Do masy ze śmietany i jajek dodaj pokrojone warzywa, starty ser lub pokrojony w kostkę, 1/4 łyżeczki pieprzu, soli i papryki słodkiej. Dodaj także szczyptę cząbru.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- Na podpieczone ciasto wylej farsz i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarz dietetyka
Tarta z warzywami to wyśmienita wersja tarty wytrawnej. Jest pełna zdrowych i przepysznych warzyw. Jest to świetny sposób aby przemycić warzywa dzieciom.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki