Tarta z tuńczykiem

Opublikowano: 27.09.2021 r.
Masz ochotę na szybką i pyszną tartę? Ciasto francuskie, tuńczyk w oleju, ser feta i szpinak mrożony to podstawowe składniki tego dania. Do tego dodaj cebulę i kukurydzę konserwową, a na koniec wszystko zapiecz z jajkiem. Proste, szybkie i pyszne – idealne na lekki obiad lub kolację.
Składniki dla 3 porcji:
- Ciasto francuskie - 230 g (1 opakowanie)
- Ser Feta - 50 g
- Szpinak mrożony - 100 g (4 garści)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (pół mini puszki)
- Groch (nasiona) - 100 g
- Ser cheddar - 80 g
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Tuńczyk w oleju - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Formę do tarty pokryj papierem do pieczenia i wyłóż na niej całe ciasto francuskie. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Dodaj szpinak i duś aż zmięknie. Do zawartości patelni dodaj odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka i kukurydzę. Podsmaż chwilę i dodaj pokruszoną fetę. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
- Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.
- Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, pełne białka i dobrych tłuszczów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny