Tarta z truskawkami i mascarpone
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Mascarpone, truskawki i śmietanka kremowa to trio, które sprawi, że ta tarta stanie się hitem każdego spotkania. Kruchy korpus z mąki pszennej i masła, do tego aksamitny krem na bazie mascarpone i śmietanki, a na koniec świeże truskawki. Idealny deser na lato i nie tylko!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 250 g
- Masło - 160 g
- Cukier puder - 90 g
- Jajko - 1 szt.
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Z maki pszennej, masła, cukru pudru (40 g) i jajka zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Gotowym wykładamy spód blaszki do tarty. Po całości nakuwamy go widelcem.
- Na spód ciasta wykładamy papier do pieczenia. Sypiemy na niego ryż.
- Na początku kruche ciasto pieczemy około 15 minut z ryżem, a następnie kolejne 15 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- W misce ubijamy śmietanę na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia.
- Na zimny spód układamy krem, a na niego połówki truskawek.
- Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk