Tarta z truskawkami i kruszonką
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Masło, cukier puder, soczyste truskawki i mąka pszenna – to główne składniki naszej tarty z truskawkami i kruszonką. Idealne połączenie chrupiącej bazy, kremowej śmietany i świeżych truskawek, które razem tworzą prawdziwą ucztę smaków. Idealny deser dla tych, którzy cenią sobie prostotę i wyrazisty smak owoców.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 240 g
- Masło - 130 g
- Cukier puder - 110 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietana 12% - 25 g (1 łyżka)
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 180 st. C.
- 160 g mąki, 80 g masła, 50 g cukru pudru, aromat waniliowy, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypt soli, żółtko oraz śmietanę zagnieć na ciasto.
- Wyłóż ciasto na dnie oraz na bokach, zrób nakłucia widelcem na dnie.
- Umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki wyłóż na ciasto kruche.
- 80 g mąki, 60 g cukru, 50 g masła i aromat waniliowy zagnieć na kruszonkę.
- Kruszonką posyp ciasto z wierzchu.
- Tartę wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wysokokaloryczny. Mały kawałek dostarczy dużą ilość kilokalorii. Ma dużą zawartość węglowodanów oraz tłuszczu nasyconego. Nadmiar tłuszczu nasyconego wpływa niekorzystnie, między innymi na układ krążenia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości