Tarta z truskawkami i galaretką
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Truskawki, galaretka, mascarpone i śmietanka kremowa to główne składniki tej przeeepysznej tarty. Kruche ciasto z mąką pszenną i masłem, udekorowane świeżymi truskawkami i zalane przezroczystą galaretką, to połączenie, które smakuje jak marzenie. Rozpływający się w ustach krem z mascarpone i śmietanki kremowej sprawia, że trudno się jej oprzeć!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g
- Masło - 140 g
- Cukier puder - 180 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietana 12% - 25 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Mascarpone - 250 g
- Truskawki - 400 g
- Galaretka - 77 g (1 opakowanie, przezroczysta)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik na 200 st. C.
- W misce umieść pokrojone w małą kostkę masło, żółtko, śmietanę, 100 g cukru pudru, mąkę oraz aromat waniliowy.
- Zagnieć ciasto.
- Ciasto wyłóż na dno i boki formy.
- Piecz ciasto przez 20 minut do zarumienienia. Ostudź.
- Rozpuść galaretkę w 400 ml wody. Ostudź.
- Po ostudzeniu przygotuj krem.
- Śmietankę, mascarpone, aromat waniliowy i 80 g cukru pudru zmiksuj, aż powstanie gesty krem.
- Na zimne ciasto wyłóż krem, a na nim ułóż pokrojone w plastry owoce.
- Tężejącą galaretkę wylej na owoce.
- Ostaw ciasto na całą noc do stężenia.
Komentarz dietetyka
W przepisie jest duża ilość tłuszczu nasyconego, którego nadmiar nie jest wskazany. Ciasto jest wysokokaloryczne. Truskawki są bogate w witaminę C.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości