Tarta z truskawkami i budyniem
Opublikowano: 25.09.2021 r.
Masło, mąka pszenna, jajka, truskawki i mleko 3,2% – oto kluczowe składniki tarty z truskawkami i budyniem. Przepyszne kruche ciasto z wyśmienitym budyniem, do którego dodamy pyszną białą czekoladę, a całość udekorujemy świeżymi, soczystymi truskawkami. To połączenie smaków, które na pewno zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Mąka pszenna typ 500 - 340 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Truskawki - 500 g
- Mleko 3,2% - 700 ml
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Czekolada biała - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną (300g) wysyp na stolnicę, dodaj do niej zimne pokrojone w kostkę masło (200g) i jajka oraz cukier, szybko zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- W 600 ml mleka rozpuść białą czekoladę, utrzyj żółtka z mąką i pozostałymi 100 ml mleka, dodaj do garnka i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Foremkę do tarty wyłóż ciastem, podziurkuj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 20 minut.
- Budyń zmiksuj z 200g ciepłego masła. Wyłóż na wystudzony spód. Truskawki pokrój w połówki i ułóż na budyniu.
- Schłodź w lodówce przez 4 godziny.
Komentarz dietetyka
Tarta z truskawkami i budyniem to wyrób wysokokaloryczny, osoby na diecie redukcyjnej powinny powstrzymać się od spożywania tego typu słodkich wyrobów. Ciasta domowe nie zawierają konserwantów dlatego są zdrowszą wersją kupnych wypieków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny