Tarta z truskawkami
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Mąka pszenna, masło, truskawki – to trio, które zapowiada wyjątkową ucztę smaków! Ta tarta to połączenie delikatnego, kruchego ciasta, kremowego budyniu i soczystych, świeżych truskawek. Wystarczy trochę cierpliwości i kilka podstawowych składników, by w kilka chwil stworzyć deser, który zachwyci wszystkich. Idealny do kawy czy na letnie popołudnia.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Masło - 150 g (ok. 1/2 kostki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 łyżek)
- Mleko 1,5% - 500 ml (2 szklanki)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Truskawki - 150 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, stolnica, wałek, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę i 3 łyżki ksylitolu wsyp do miski. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.
- Dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników. Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
- Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek. Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle. Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Piecz w 190 stopniach.
- Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
- Przygotuj masę budyniową - według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem ksylitolu.
- Ugotowany budyń przykryj folią aluminiową i ostudź.
- Ostudzony budyń wylej na ciasto.
- Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.
Komentarz dietetyka
Do masy budyniowej najlepiej wybierać budyń bez dodatku cukru i mleko o zawartości tłuszczu nie więcej niż 2 %.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk