Tarta z porzeczkami

Opublikowano: 20.10.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jajko, mascarpone, śmietanka kremowa i mieszanka czerwonych oraz czarnych porzeczek - to główne składniki tarty z porzeczkami. Ten deser to połączenie kruchego spodu z aksamitnym kremem mascarpone i orzeźwiającym smakiem porzeczek, które dodają mu nieco kwaskowatej nuty.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Masło - 150 g
- Cukier - 135 g
- Jajko - 1 szt.
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g
- Porzeczki czerwone - 100 g
- Czarna porzeczka - 100 g
- Przyprawy - sól, aromat waniliowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, folia aluminiowa, ceramiczna forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem.
- Mąkę, masło, jajko, szczyptę soli i 60 g cukru zagnieć i zrób ciasto.
- Formę wyłóż na dnie i po bokach ciastem. Za pomocą widelca zrób kilka nakłuć.
- Wyłóż na ciasto folię aluminiową, a na to wyłóż obciążniki.
- Piecz ciasto przez 15 minut, następnie zdejmij obciążniki i folię i piecz kolejne 10 do 15 minut - aż stanie się zarumienione. Ostudź.
- Schłodzone mascarpone, śmietankę, 75 g cukru i kilka kropel aromatu waniliowego należy miksować mikserem kilka minut. Powinna powstać puszysta masa.
- Gdy ciasto jest zimne posmaruj je kremem. Na wierzchu wyłóż owoce.
- Odstaw na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Przepis do dietetycznych nie należy. Zawiera sporą ilość cukru i nasyconego tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości