Tarta z porem

Opublikowano: 29.09.2021 r.
Ciasto francuskie, delikatny por, chrupiący boczek wędzony i kremowa śmietanka – to najważniejsze składniki tego przepisu. Dodatkowo jajka i ser gouda nadają tartce wyjątkowego smaku i konsystencji. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczne danie, ta tarta na pewno będzie strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 280 g
- Por - 280 g (2 szt)
- Boczek wędzony bez kości - 150 g
- Śmietanka kremowa 36% - 125 ml (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Ser gouda - 50 g
- Groch (nasiona) - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy lekko się przyrumieni dodaj do niego posiekanego drobno pora. Całość zalej śmietanką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i gałką i duś tak długo, aż się zagęści.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ją ciastem francuskim. Przykryj je drugim arkuszem papieru i wyłóż na środek nasiona grochu. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Następnie ostudź lekko i usuń groch.
- Farsz przełóż na podpieczony spód tarty.
- Do miseczki wbij jajka i rozmieszaj je. Połącz je ze startym żółtym serem. Następnie całość wylej na wierzch tarty.
- Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To danie, które ze względu na boczek nie powinno gościć w menu zbyt często, jest on bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny