Tarta z owocami i budyniem
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Mleko, masło, mąka pszenna, świeże owoce takie jak borówki, maliny i jeżyny to tylko niektóre z najważniejszych składników tej pysznej tarty z owocami i budyniem. Mleko i budyń dają kremową masę, a owoce dodają świeżości i słodyczy, tworząc idealną harmonię smaków. Do tego wszystko na kruchym cieście z mąki i masła.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Masło - 150 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Budyń (proszek) - 40 g
- Cukier puder - 60 g
- Borówka amerykańska - 100 g
- Maliny - 100 g
- Jeżyny - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
- Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
- Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
- Budyń ostudź i wyłóż na tartę.
- Ciasto udekoruj umytymi owocami.
Komentarz dietetyka
To ciasto dostarcza dość sporo cukru, jednaka równoważy go spora ilość owoców.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny