Tarta z musem truskawkowym
Opublikowano: 31.12.2021 r.
Mąka pszenna, masło, jajko i cukier puder tworzą bazę kruchutkiego spodu tarty, na który wyląduje aksamitny mus z soczystych truskawek. Połączysz świeże owoce z mlekiem oraz śmietanką kremową, a całość idealnie stężeje dzięki odrobinie żelatyny. Pycha!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Truskawki - 500 g
- Mleko 2% - 125 ml (pół szklanki)
- Żelatyna - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, folia aluminiowa, folia spożywcza, ceramiczna forma do tarty 25 cm, pojemnik blendera, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski.
- Do mąki dodaj zimne masło oraz cukier puder.
- Składniki wymieszaj do uzyskania kruszonki.
- Do masy dodaj jajko.
- Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
- Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej do 180°C.
- Formę wyłóż ciastem, nakłuj je widelcem, wierzch ciasta przykryj folią aluminiową, na jej wierzch ułóż obciążenie i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika, ściągnij z niej obciążenie i pozostaw do wystudzenia.
- Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
- Umyte truskawki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj je na gładką masę.
- Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.
- Mleko zagrzej nad ogniem i pozostaw je do delikatnego przestygnięcia.
- Do gorącego mleka (ale nie wrzącego) dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj składniki.
- W misce ubij przy pomocy miksera schłodzoną śmietankę.
- Do śmietanki dodaj cukier oraz mus z malin, składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do masy śmietanowej dodaj żelatynę i dobrze połącz składniki.
- Masę odstaw na 15 minut do lodówki.
- Po tym czasie schłodzoną masę wylej na upieczony spód tarty.
- Tartę wstaw na noc do lodówki, aby masa śmietanowo-truskawkowa stężała.
- Tartę przed podaniem możesz udekorować świeżymi truskawkami.
Komentarz dietetyka
Tarta z musem truskawkowym to wysokokaloryczna przekąska, która nie powinna występować w diecie zbyt często. Stanowi ona jednak źródło składników mineralnych i witamin, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny