Tarta z mięsem mielonym
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mięso mielone, żółty ser, cebula i pomidory w puszce - to podstawowe składniki naszej tarty z mięsem mielonym. Na złocistym, kruchym cieście z mąki i masła znajdziecie aromatyczne nadzienie mięsno-warzywne, które idealnie komponuje się z roztopionym serem. Prosty i smaczny sposób na sycący obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (10 łyżek stołowych)
- Pomidory w puszce - 600 g
- Ser żółty - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, pieprz ziołowy, garam masala
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło i jajka.
- Zagnieć szybko gładkie ciasto.
- Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Obierz cebulę z łupiny posiekaj w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Umieść na patelni mięso i usmaż, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, garam masala, papryką słodką oraz pieprzem ziołowym, gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę na tarte.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Na ciasto przełóż mięso mielone, wierzch posyp serem żółtym.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
Tarta z mięsem mielonym to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Tarta może być przygotowana z mąki orkiszowej, będzie wówczas zawierała więcej błonnika pokarmowego. Tarta jest także dobrym źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny