Tarta z mascarpone i bialą czekoladą
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Czekolada biała, mascarpone i borówka amerykańska – to trio, które rządzi tą tartą! Dodaj do tego delikatną śmietankę kremową i masz przepis na prawdziwe niebo w gębie. Idealna na letnie spotkania z przyjaciółmi i rodziną, ta tarta zaspokoi każdy apetyt na słodkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Margaryna do pieczenia - 125 g (1/2 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g (1/2 opakowania)
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki)
- Borówka amerykańska - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Masło posiekaj i przełóż do miski, dodaj mąkę i jajko.
- Zagnieć całość do uzyskania jednolitej masy, dodaj cukier puder i uformuj kulę.
- Odstaw ciasto do lodówki na 30 minut, po tym czasie rozłóż ciasto na okrągłą formę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
- Czekoladę przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj.
- Dodaj serek mascarpone i delikatnie zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Na ostudzony spód tarty dodaj krem z mascarpone i ułóż owoce na samej górze.
- Odstaw tartę do lodówki na 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk