Tarta z mascarpone
Opublikowano: 12.07.2021 r.
Mascarpone, maliny, truskawki i wiśnie - to główne składniki tarty, która jest zarówno słodka, jak i owocowa. Ta tarta z mascarpone łączy w sobie bogaty smak kremowego serka z kwaskowatymi nutami świeżych owoców. Całość zamknięta w delikatnym, kruchym cieście na bazie masła i mąki, dzięki czemu jest wyjątkowo apetyczna i efektowna.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 niepełne szklanki)
- Masło - 100 g (0,5 opakowania)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 64 g (100 ml 0,5 małego opakowania)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Truskawki - 100 g
- Maliny - 100 g
- Wiśnie - 100 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, folia spożywcza, miska, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zimne masło, żółtka i cukier puder. Zrób kruszonkę za pomocą noża lub siekaczki do ciasta.
- Kruszonkę zbierz w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.
- Śmietankę ubij z cukrem, na koniec dodaj mascarpone i dokładnie zmiksuj na gładko.
- Bitą śmietanę z mascarpone wylej na ciasto.
- Na wierzchu ułóż owoce i pozostaw do wystudzenia przez 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Tarta z mascarpone jest pyszną propozycją letniego ciasta. Jest on lekkie i delikatne w smaku jednak przez wykorzystanie kruchego ciasta i mascarpone jest ona dość kaloryczna. Spożywana raz na jakiś czas nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki