Tarta z malinami i mascarpone
Opublikowano: 07.12.2021 r.
Masło, mąka, jajko, cukier, mascarpone, śmietanka kremowa i maliny – to składniki, które tworzą naszą pyszną tartę. Kruchy spód z delikatnego ciasta, a na wierzchu kremowa warstwa z mascarpone i śmietanki, wszystko zwieńczone soczystymi malinami. Prosto, smacznie i efektownie – tarta idealna na każdą okazję!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (3/4 kostki)
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Maliny - 300 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Dodaj pokrojone w kawałki masło, wbij jajko i dodaj cukier.
- Wymieszaj ciasto i dodaj kieliszek zimnej wody.
- Wyrób ciasto w rekach, odłóż do lodówki na 30 minut.
- Do miski włóż serek mascarpone, śmietankę i cukier puder.
- Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.
- Ciasto rozwałkuj na stole z odrobiną mąki, nałóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.
- Gdy ciasto upiecze się i ostygnie, dodaj słodki krem.
- Maliny umyj i ułóż na wierzchu owoce.
- Na wierzch tarty dodaj świeże owoce.
Komentarz dietetyka
Do tarty możesz użyć dowolnych owoców.
~ Oliwia Gawron, dietetyk