Tarta z łososiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Ciasto francuskie, łosoś wędzony i serek śmietankowy to główne składniki tarty z łososiem. Ta wyjątkowa kombinacja, wzbogacona delikatną nutą szpinaku i musztardy, sprawia, że tartę można podać na ciepło albo na zimno. Prosty przepis, który pozwala stworzyć danie pełne smaku i elegancji, bez wielkiego wysiłku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 320 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Łosoś wędzony - 200 g
- Serek śmietankowy - 75 g
- Musztarda - 25 g
- Szpinak - 25 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Rozwiń arkusz ciasta i rozprowadź je w blaszce. Nakłuj widelcem środkową część i nasmaruj brzegi żółtkiem. Piecz ciasto przez 15 minut.
- Wymieszaj kremowy serek z musztardą w małej miseczce i dopraw.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i spłaszcz środkowy obszar grzbietem łyżki. Spód pokryj serkiem, a następnie posyp szpinakiem i udekoruj płatami łososia.
- Piecz w piekarniku przez kolejne 5 minut lub aż ciasto będzie upieczone i złociste.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny