Tarta z lemon curd i mascarpone
Opublikowano: 24.05.2022 r.
Cytryny, mascarpone, śmietanka kremowa – to tylko kilka składników, które sprawią, że ta tarta z lemon curd i mascarpone stanie się Twoim nowym kulinarnym hitem! Wyobraź sobie perfekcyjnie kruche ciasto z delikatnie kwaskowym lemon curd i kremową warstwą mascarpone. To połączenie smaków i tekstur stworzy deser, któremu trudno się oprzeć.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 3 szt.
- Cytryna - 300 g (2 duże sztuki)
- Cukier puder - 130 g
- Masło - 250 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 100 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Śmietana 18% - 20 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, sitko, miska, forma do tarty 24 cm, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Na początek przygotuj curd cytrynowy: cytrynę umyj i osusz. Skórkę zetrzyj na tarce i wyciśnij sok z cytryny.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder (100 g), sok z cytryny oraz skórkę z cytryny. Trzepaczką wymieszaj składniki.
- Następnie do miski włóż 50 g pokrojonego w kostkę masła.
- Do garnka wlej wodę i zagotują ją. Następnie nałóż miskę ze składnikami na wierzch (wody powinno być tyle, aby nie dotykała miski).
- Składniki ogrzewaj i mieszaj trzepaczką do momentu otrzymania gęstego musu, konsystencją zbliżonego do budyniu.
- Gotowy krem przetrzyj przez sitko do miseczki, pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
- Teraz przygotuj ciasto na tartę: na stolnicę wsyp mąkę, szczyptę soli, pokrojone w kostkę pozostałe masło oraz łyżkę śmietany 18%. Składniki posiekaj przy pomocy noża.
- W misce wymieszaj żółtka jaja z cukrem i dodaj do składników na stolnicy.
- Ze składników zagnieć ciasto.
- Blaszkę do pieczenia tarty wysmaruj masłem i wylep ciastem przy pomocy ciepłych dłoni.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem.
- Blaszkę do pieczenia tarty wstaw na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie spód tarty piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
- W miedzy czasie przygotuj krem z mascarpone: w misce ubij śmietanę, mascarpone, pozostały cukier puder.
- Na wystudzony spód tarty wlej i rozsmaruj lemon curd, następnie rozsmaruj krem mascarpone.
- Ciasto udekoruj wedle uznania.
- Ciasto wstaw do lodówki, aby stężało.
Komentarz dietetyka
Tarta z lemon curd I mascarpone to doskonała propozycja na pyszny i orzeźwiający deser. Stanowi ona źródło sporej ilości węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny