Tarta z kurczakiem i warzywami
Opublikowano: 26.01.2023 r.
Ciasto francuskie, kawałki soczystego kurczaka, czerwona papryka, czerwona cebula, ser mozzarella light. Tarta z kurczakiem i warzywami to pyszne i proste danie, które łączy delikatne mięso z aromatycznymi warzywami, przykryte chrupiącym ciastem francuskim. Rozpływający się ser mozzarella dodaje całości wyjątkowego smaku, a koncentrat pomidorowy wzbogaca o dodatkową nutę.
Składniki dla 4 porcji:
- Ciasto francuskie - 300 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula czerwona - 50 g
- Papryka czerwona - 240 g
- Koncentrat pomidorowy - 40 g
- Ser mozzarella light - 80 g
- Przyprawy - papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pokrój drobno pierś z kurczaka, następnie włóż mięso do miseczki i dodaj przyprawy.
- Na rozgrzanym oleju usmaż kawałki mięsa.
- W międzyczasie pokrój cebulę w drobne piórka, a paprykę w drobne paseczki.
- Następnie ciasto francuskie rozwiń i rozłóż na okrągłej formie do tarty.
- Nakłuj widelcem ciasto, następnie posmaruj przecierem pomidorowym.
- Nałóż podsmażone mięso i ułóż pokrojone warzywa.
- Całość posyp startym serem mozzarella.
- Piecz tartę w 180 st. C przez około 20-25 minut do momentu, aż brzegi się zarumienią.
- Gotową tartę wyłóż na talerz i posyp oregano.
Komentarz dietetyka
Zamiast przecieru pomidorowego możesz użyć passaty pomidorowej lub zwykłego keczupu.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk