Tarta z kurczakiem
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Piersi kurczaka, pieczarki, cebula i ser gouda – to zestawienie sprawi, że twoja tarta z kurczakiem będzie smakować wyśmienicie. Kurczak łączy się z pieczarkami i cebulą w aromatycznym farszu, a wszystko to otulone jest kremową śmietaną i zapieczone z serem gouda. Idealne na obiad lub kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 250 g
- Pieczarki - 200 g (10 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Ser gouda - 100 g (W kostce)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Śmietana 18% - 125 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 320 g (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko rozmiar M)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, vegeta
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, stolnica, wałek, sitko, praska do czosnku, folia spożywcza, miska, patelnia, ceramiczna forma do tarty 25 cm
Przepis krok po kroku
- Do garnka z wodą wrzuć pierś kurczaka i dodaj 1 łyżeczkę Vegety. Gotuj 20 min. Ugotowaną i przestudzoną pierś pokrój w kostkę.
- Mąkę przesiej na stolnice i dodaj sól. Następnie dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i posiekaj je nożem, aż będzie dobrze rozdrobnione. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, 1 jajko i żółtko, a potem całość szybko zagnieć. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.
- Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na duży okrąg i umieść w ceramicznej formie do tarty. Ciasto uklep do dna formy oraz po bokach, następnie nakłuj je widelcem. Ciasto schowaj do lodówki na 1 h.
- W piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) podpiecz tarte (ok. 15-18 min) i wyciągnij z piekarnika.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj ją przez ok. 3-4 min. Dodaj pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 5 min dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż do momentu, aż woda odparuje. Dodaj kurczaka i całość wymieszaj. Odstaw na bok.
- W misce roztrzep 3 jajka, a potem dodaj śmietanę i ser. Całość dobrze wymieszaj.
- Do formy z podpieczonym ciastem równomiernie nałóż farsz i całość zalej przygotowaną masą.
- Tarte wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 35 min.