Tarta z kremem cytrynowym
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajka i oczywiście soczyste cytryny - to tylko niektóre z najważniejszych składników tej pysznej tarty z kremem cytrynowym. Masa cytrynowa, która świetnie łączy się z chrupiącym kruchym spodem, tworzy razem wyjątkowy deser na każdą okazję. Prostota wykonania i wyjątkowy smak sprawiają, że ten przepis to prawdziwy hit!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Cytryna - 300 g
- Cukier - 100 g
- Cukier wanilinowy - 8 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, wyciskarka do cytrusów, rondelek, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mąkę połącz w dużej misce z 1 jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem (100 g). Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Na środek wyłóż obciążniki.
- Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Cytryny porządnie wyszoruj. Przekrój je na pół, z każdej połówki wyciśnij sok do małej miseczki.
- Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę do osobnej miseczki.
- Do rondelka dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Dodaj 3 łyżki wody i duś przez chwilę. Wbij jajka i dokładnie rozmieszaj zawartość trzepaczką. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do cytryn, cały czas intensywnie mieszając.
- Gotuj przez 20 minut, aż całość uzyska konsystencję budyniu.
- Krem wyłóż na podpieczony spód.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny