Tarta z kozim serem

Opublikowano: 10.05.2025 r.
Masło, mąka pszenna i żółtko jajka tworzą idealną bazę do tej pysznej tarty. Następnie dodajemy miękki ser kozi, śmietanę 18% i jajka, które nadają jej kremowej konsystencji. Aromatyczna cebula czerwona i czosnek dodają wyjątkowego smaku, a całość skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek jest prawdziwym hitem wśród tart.
Składniki dla 6 porcji:
- Por - 70 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 200 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Sól - 3 g
- Śmietana 18% - 300 g
- Ser kozi miękki - 200 g
- Cebula czerwona - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Sok z cytryny - 20 ml
- Chrzan - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz, rozmaryn, estragon suszony
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, ceramiczna forma do tarty 25 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, oraz sól i żółtko. Całość zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy na tarte zabezpieczonej papierem do pieczenia. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz około 20 minut w 180 st. C. Ostudź.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj posiekanego pora i smaż, około 5 minut.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem. Wbij jajka, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj. Dodaj podsmażony por i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wymieszaj.
- Farsz równomiernie wyłóż na spód. Tartę piecz około 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i cennych składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny