Tarta z kajmakiem i mascarpone
Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka, masło, kajmak i mascarpone to główni bohaterowie naszej tarty. Ta pyszna kombinacja gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tarta rozpływa się w ustach dzięki aksamitnemu kajmakowi i delikatnemu serkowi mascarpone. Dodatek śmietanki kremowej sprawia, że całość jest jeszcze bardziej kremowa i lekka. Wszystko to na kruchym, maślanym spodzie.
Składniki dla 12 porcji:
- Masło - 100 g
- Cukier puder - 30 g
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Śmietana 18% - 15 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Mascarpone - 250 g
- Kajmak - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj masło, cukier puder, żółtko, mąkę i śmietaną. Następnie chwilę ugniataj ciasto, aż będzie gładkie.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż w formie do tarty.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Piecz przez 20 minut w 180 st. C. Zostaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę wlej do miski i ubij na sztywną pianę.
- Dodaj mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem.
- Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Zostaw jedną łyżkę do dekoracji.
- Na kajmak wyłóż masę z mascarpone.
- Wierzch polej łyżką kajmakową, tworząc wzorek.
- Schłodź w lodówce przez 3 godziny przed podaniem.
Komentarz dietetyka
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego to dobre źródło wapnia, magnezu oraz witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk