Tarta z kajmakiem
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Masło, mąka pszenna i kajmak - to trio, które sprawi, że na myśl o naszej tarcie z kajmakiem od razu cieknie ślinka. Do tego dołóżmy śmietankę kremową oraz chrupiące płatki migdałów i mamy prawdziwy deserowy hit. Chrupiące ciasto, kremowy kajmak i nutka migdałowej rozkoszy - o takiej tarcie marzy każdy łasuch.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Masło - 120 g
- Cukier - 15 g
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Kajmak - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Migdały - płatki - 80 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, wałek, miska, forma do tarty 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, sól i cukier.
- Całość wyrób rękami. Dodaj żółtko i ponownie dobrze wyrób w rękach.
- Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto. Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut.
- W misce ubij śmietankę z kajmakiem, by dobrze się połączyły.
- Krem wyłóż na podpieczona tarte.
- Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałowymi.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny